Olumlu Düşünme Sanatı
Olumlu Düşünme Sanatı

OLUMLU DÜŞÜNME

Olumlu düşünme her yaşadığımız durumun içindeki artıları, hayatımıza katkıları fark edebilme becerisidir. Doğumla beraber beynimiz dolmaya başlar ve kendimize özgü düşünce şeklimiz oluşur. İlk başta ebeveynlerimizin düşünceleri, sonra öğretmenlerimiz, yakın çevre ve toplumun düşünce ve beklentileri devreye girer. 

Saf, temiz ve açık bir zihinle doğan beynimiz yaşamımız boyunca belli kalıplara girmeye zorlanacak, belli sınırları kabullenecek, olumlu düşüncelerin yanında negatif düşünceleri de içselleştirecektir. Hayatımızın akışını da bu düşünce ve deneyimler şekillendirecektir. Ne zaman ki biz bilinçli olarak farkındalık geliştirip bu inançlarımızın farkında olursak işte o zaman bize hizmet etmeyen ve hayatımıza katkı sağlayan inançları, düşünceleri seçebiliriz.

Olumlu düşünceyle aslında enerjimizi olumluya çevirdiğimizi ve hayatımızı da bu yönde enerjilerle çevreleyeceğimizi biliriz. Olumlu düşünmenin bize katkısı çoktur.

OLUMLU DÜŞÜNME EGZERSİZLERİ

 Olumlu düşünme egzersizleri kişinin sinir, stres ve kaygıdan uzak olumlu bir hayat sürebilmesi için oldukça büyük öneme sahiptir. Olumlu düşünme egzersizleri, sizlerin hayata karşı daima olumlu bir tutum içerisinde hareket edebilmenize olanak sağlar. Bu egzersizleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Rahatlatıcı müzik dinlemek
  • Doğada vakit geçirmek
  • Yoga ve meditasyon yapmak (Detaylı bilgi için https://www.derinyasam.com/meditasyon/ sayfamı inceleyiniz.)
  • Affetmek
  • Gülümsemek
  • Sevdiğiniz kişiye sarılmak
  • Yeşil sebzeler yemek
  • Toprakta çıplak ayak yürümek
  • Şükretmek
  • Dua etmek
  • Anda yaşamak
  • Güneş ışınlarından faydalanmak

 

Bu olumlu düşünme egzersizlerini farkındalıkla yaparak olumlu düşünme kasınızı geliştirebilirsiniz. Bir zaman sonra her şey daha da kolaylaşacaktır.

POZİTİF DÜŞÜNME YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Düşüncelerimiz güçlü bir enerji kaynağıdır. Her ne yaşıyorsanız hayatınızda, büyük ölçüde düşünceleriniz kaynaklıdır. Yorumlama, yargılama, değerlendirme yeteneği olmayan bilinçdışımız olumlu ya da olumsuz aldığı her düşünceyi gerçekleştirmek için çabalar. Bundan dolayı düşündüğümüzü yaşar, düşündüğümüzü oluruz. Yetenekli, güçlü, şanslı olduğunuzu düşünüyorsanız başarılı olmanız çok kolaylaşır. Pozitif düşünce yapısına sahip olduğumuzda iç huzuru yakalamak ve başarılı olmak kaçınılmazdır. Pozitif düşünce pozitif enerjiyi tetikleyerek hayatımıza sağlık, mutluluk ve başarıyı getirecektir.

Pozitif düşünme yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kendinizi başkasıyla kıyaslamaktan vazgeçin.
  • Gülümsemeye ve teşekkür etmeye özen gösterin.
  • Yardımsever olun.
  • İyi ve açık iletişim kurun.
  • Sevdiğiniz etkinliklere yönelin.
  • Yeni bir şey öğrenin.
  • Kendinize inanın.
  • Her gün şükredin, minnet duyun.
  • Geçmişinizden öğrenin ve şimdiye katın.
  • Mutlu olmayı, mutlu hissetmeyi seçin.
  • Size iyi gelecek arkadaşlıklar ve sohbetler kurun.
  • Sevdiğiniz yerlere gidin.

 

Bu pozitif düşünme yöntemlerini farkındalıkla yaparak beyninizi, zihninizi kolayca olumlu alana yönlendirebilir ve enerjinizi negatiften pozitife değiştirebilirsiniz.

POZİTİF OLABİLMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Pozitif olabilmek için pozitif düşünme becerisini geliştirmeniz gerekir. Bu da kişinin elinde ve seçimlerindedir. Hayatınızı farkındalıkla gözlemleyin. Nerelerde nasıl tepkiler verdiğinizi, neyden korkup endişe duyduğunuzu, neyin sizi motive ettiğini gözlemleyin. Kendinizi tanıyın. Buna göre düşünme biçiminizi istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Pozitif olabilmek için yapılabilecek 10 adım şu şekildedir:

  • Kendinize güven duyun:Kişini kendisine güven duyması karşılaşabileceği herhangi bir sorun karşısında emin adımlar atmasını sağlar. Kaygılı ve tereddütlü bir şekilde adım atmaktansa cesur ve doğru adımlar atmaya özen göstermeniz sizlerin daima pozitif düşünce yapısında olmasını sağlayacaktır.
  • İyi iletişim kurun:Etrafınıza karşı olumsuz düşüncelerin birçoğunu ön yargı oluşturmaktadır. Bu ön yargının ana kaynağının ise kötü bir iletişim ya da iletişim bozukluğu olduğunu söyleyebiliriz. Bireylerin tam olarak birbirlerini ve iç dünyasını tanımadan atacağı adımlar olumsuz düşüncelerin meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu durumu aşarak sıkı bir şekilde iletişim kurmanız sizlerin daima pozitif bir şekilde hareket edebilmenize olanak sağlar.
  • Duygularınızı ifade etmekten kaçmayınPozitif bir düşünce yapısı ile birlikte hareket edebilmek için üzüntü ve mutluluk gibi pek çok duyguyu kabul ederek ifade edebilmeniz gerekmektedir. Bu aynı zamanda sizlerin olaylara karşı olan tutumunuzu ifade edebilmeniz açısından da önemlidir.

 

  • Geçmişinizi bir kenara bırakınGeçmişinizden yararlanabileceğiniz en önemli etken ders çıkarmaktır. Keşke ve belki dediğiniz şeylerle birlikte hayatınızı doldurmayın. Pozitif bir hayat sürmek istiyorsanız, geçmişte olanları kabul edip, öğretilerini alıp yolunuza devam etmeniz gerekmektedir.
Geçmişi bırakma konusunu https://www.derinyasam.com/gecmisi-birak/ sayfamdan inceleyebilirsiniz.
  • Pozitif insanlarla zaman geçirin: Etrafınız devamlı şikayet eden insanlarla sarılıysa, yarattıkları negatif enerji sizi de sarar. Pozitif arkadaşlar veya aile üyeleri ile zaman geçirmek, sizin de pozitif düşünce alışkanlıkları edinmenizi kolaylaştırır.

 

  • Sevgiyle bakmasını bilin: Her şeye ve herkese kalbinizle bakın kalbinizle görün. Sevginizi aktive etmenin en güzel yollarından biridir. Her şeyin içindeki sevgiyi görebilmek ve yargılamadan düşünebilmek pozitif olabilmeniz için güçlü bir adımdır.
  • Kendinize hedefler koyun: Kendinize geleceğe dönük mantıklı hedefler koyduğunuzda ve bu hedeflerden sapmadan hayatınıza yön vermeye gayret gösterdiğinizde karşınıza çıkan engeller sizi yıldırmaz ve negatif düşüncelere kapıldığınızda kendinizi toparlamanız daha çabuk olur.
  • Şükretmeyi bilin: Şükretmeniz gereken şeylerin günlük listesini tutmaya başladığınızda aslında hayatınızda şükredecek ne kadar çok şey olduğunu daha iyi göreceksiniz. Gün içinde başınızdan geçen olumsuzluklar yerine pozitif düşünce ve deneyimleri günlük not etme alışkanlığı kazandığınızda hayatınızda ne kadar olumlu şeyler de olduğunu göreceksiniz.
  • Topluma katkıda bulunun: Sahip olduklarınızla mutlu olmayı ve pozitif düşünmeyi öğrenmenin en iyi yollarından biri ihtiyacı olanlara neler verebileceğinizi keşfetmektir. Bir sosyal sorumluluk projesinde gönüllü olarak çalışmayı deneyin. Başkalarına yardım etmek, hayata bakışınızı olumlu yönde değiştirecektir.
  • Kendinize iyi bakın: Vücudunuza iyi bakmak, aklınıza ve ruhunuza da iyi gelir. Yeteri kadar dinlenmeye, yeteri kadar egzersiz yapmaya vakit ayırmak, stres düzeyinizi belli bir dengede tutmanızı sağlar.

POZİTİF DÜŞÜNCENİN YARARLARI NELERDİR?

Olumsuz dediğimiz düşünceler ya da farklı bir deyişle negatif düşünceler bizleri üzgün, şüpheci ve karamsar bir hale getirebilir. Olumsuzluklara odaklanan bir düşünce sistemi daima en kötüsünün hissedilmesine yol açar. Bu durum karşısında bireyler kendisini koruyamayacak durumda hissederek öz güvenini kaybetmeye başlar. Bunun yanı sıra stres, kaygı, üzüntü ve ani duygu değişimi gibi pek çok olumsuz duygu ve düşüncenin de içine girebilir. Bu da hayat kalitenizi düşürür.

Pozitif düşünmenin yararlarını şu şekilde de sıralayabiliriz:

  • Olumlu düşünerek stresle daha kolay başa çıkabilirsiniz: Stresli olduğunuz zamanlarda zihninizi olumlu yöne odaklayarak stresin içinden çıkabilir ve çözümleri kolayca görebilirsiniz.
  • Olumlu düşünme bağışıklığınızı güçlendirir: Pozitif düşündüğünüzde sağlıklı bir zihne sağlıklı ruh ve bedene sahip olursunuz. Böylece sağlığınız da olumlu yönde etkilenir.
  • Psikolojiniz rahatlar: Pozitif düşünmek beyni sakinleştirir ve endişeyi ortadan kaldırır. Hayata güvenmek ve akışta hareket etme bilinci oluşur. Bu da psikolojinizi olumlu olarak etkileyecektir.
  • Yaşam sevincinizi yükseltir: Olumlu düşünme becerisiyle hayatınızı daha olumluya yönlendirebilirsiniz. Enerjinizi pozitifte tutarak yaşama karşı heyecan ve umut duymaya başlarsınız. Pozitif olmak pozitifi getirir.

 

BEYNİ OLUMLU YÖNLENDİRME

 Yaşadığınız olumsuz deneyimler fark etseniz de etmeseniz de genellikle kararlarınızı etkiler. Beyniniz bu zor durumlardan öğrendiklerini bir süre beklettikten sonra beynin merkezine sızdırır. Bu nedenle beyniniz otomatik koruma mekanizmasını devreye sokarak sizi korumak için elinden geleni yapar. Bununla birlikte sürekli olumsuz deneyimlere odaklanmak ve içgüdüsel olarak korunmaya çalışmak mutsuzluğa neden olur.

Başarı, fırsatları tanımak ve onlara yönelmek üzerine kurulmuştur. Beyni olumlu yönlendirmeyi ne kadar yaparsanız, başarı ve mutluluğu bulmanız o kadar kolay olacaktır. Tek gereken küçük bir eğitim ve odaklanma, bununla birlikte tekrar beyninizi pozitif olmaya yönlendirebilirsiniz.

  • İçinizdeki negatifliği ortaya çıkarın: Kendinizde negatiflik üzerine çok fazla düşünmeye izin verirseniz alışılmış şüphecilik hayatınızı idare eder ve kararlarınızı etkiler. İlk adım, olumsuzluğunuzun gitmesine izin vermektir. Zihninizi kontrol altına alın ve onu olumlu noktalara yöneltin. Bunu kasıtlı olarak ve sıklıkla sizi mutlu eden şeyler hakkında düşünerek ve bu düşünceleri merkezileştirerek yapmaya başlayabilirsiniz.

Basit bir ipucu verelim, baskı altında hissettiğinizde, veya dikkatiniz dağıldığında aklınızı sakinleştirecek bir an yaratın. Onları biraz yavaşlatın. Birkaç derin nefes alın ve zihninizi olumsuz düşüncelerden arındırın. Akciğerlerinizi hava ile doldurmaya odaklanın. Artık olumlu bir şekilde yeniden başlayabilirsiniz.

  • Negatifi pozitife çevirmek için beyninizi eğitin: Bilinçaltında olumsuzluklara odaklanarak geçirilen yıllardan sonra bile pozitif durumları algılamak ve odaklanmak için beyni eğitmek mümkündür. İlk adım düşünme kalıplarının farkında olmaktır. Düşüncelerinizin akışına daha fazla dikkat edin.

Beyniniz sürekli negatif sonuçlara mı odaklanıyor?

Olumsuz düşüncenin uzun vadeli başarı yaratmada size destek vermeyeceğini kabul edin. Hangi fırsatların sizin için en iyisi olduğuna karar verebilmek için dengeli bir zihne ihtiyacınız var. Size basit bir yol, günde üç olumlu şeyi gözden geçirin. Her gün, yaşadığınız üç güzel şeyin bir listesini yapın ve bunların gerçekleşmesine nelerin sebep olduğunu düşünün.

  • Yaşadığınız ana pozitiflik getirin: Gerçekten zihninizi daha olumlu olacak şekilde yeniden programlamak için günlük yaşamınıza pozitiflik getirmelisiniz. Yaşadığınız anda olumlu bir bakış açısına odaklanmak durumundasınız. Yarın değil, gelecek hafta değil. Şuan! Bunu yaşadığınız andaki duygularınız ve düşüncelerinize odaklanarak, dikkati o duygular üzerinde yoğunlaştırarak yapabilirsiniz. Duygularınızı tanımak, vücudunuzun ne hissettiğini ve ne düşündüğünüzü belirlemek ve bu duyumların yargılanmadan yaşanmasına izin vermekle ilgilidir.

Beyni olumlu yönlendirme size, hayatınıza farkındalık katacak ve katkı olacaktır.

OLUMLU DÜŞÜNCE VE MUTLULUK

Hayat bir aynadır. Siz ona gülümserseniz o da size gülümser. Yaşamını iyileştirmek isteyen herkes ilk önce olumlu düşünmeyi öğrenmelidir çünkü düşünceler inançları, inançlar davranışları, davranışlar da çevre ile etkileşimi belirler.
Zihni sağlıklı olanların, bedenleri de daha sağlıklı olur.  Dolayısıyla, olumlu düşünce hayatın kalitesini ve süresini de artırır.

Olumlu düşünce ve mutluluk için insan öncelikle kendisiyle barışık olmalıdır. Mutluluğun sırrı olan bu olumlu düşünce şeklini benimsemek için alışkanlıklarınızı dönüştürmelisiniz. Alışkanlıklarınızı dönüştürdüğünüzde çok kolay benimsenen bu olumlu düşünce bakış açısı kişinin hayata daima mutlu bakmasını sağlar. Gerçekten mutlu olmayı istiyorsanız alışkanlıklarınız dönüşene kadar yani 21 gün boyunca her gün düzenli olarak şunları yapabilirsiniz:

 

  • Her yaşadığınız olumsuzlukta problemlere odaklanıp olumsuzlukları uzatıp anlatacağınıza, bol bol seçeneklerinizden sizin için en doğru olan çözümü seçin.
  • Hayatınızdaki olumlu yönlere odaklanmak için kendinize gününüzün ya da durumunuzun nasıl olduğunu sormayın, yaşadığınız hayatın veya bugünün hangi güzel yönleri var diye düşünün.
  • Her güne yeni ve güzel bir gün olarak başlayın. Sabahları yataktan gülerek kalkın. Beden-zihin uyumlanmasından yaralanın, dik durun kafanızı kaldırın, derin bir nefes alın ve “bugün çok güzel bir gün ve ben bugün hayatımdaki olumlu her şeyi görmeye niyet ediyorum” deyin. 
  • Gün içinde mutluluğunuzu arttırmak istediğinizde gözleriniz kapatın ve çok mutlu olduğunuz bir anı düşünün. O anı kalbinizde hissedin, içinizden üst üste 3 kere “mutluyum, ben çok mutluyum, gerçekten çok çok mutluyum.” deyin. Yüzünüzün ve bütün bedeninizin, hatta iç organlarınızın bile güldüğünü ve çok mutlu olduğunu hissedin.
  • Her gece yatarken şükredin. Sahip olduklarınızı tek tek sayarak bunlar için teşekkür edin.

21 gün bu çalışmaları yapıp alışkanlığa dönüştürdüğünüzde hayata bakışınızın değiştiğini, mutlu hissettiğinizi fark edeceksiniz.  

Youtube Kanalım

Bir çok farklı alanda ki videolarım için Youtube kanalıma abone olabilir, videolarımı takip edebilirsiniz.