MEDİTASYONUN HAYATIMIZA ETKİLERİ
Meditasyon Yapmaya Nasıl Başlanır

Meditasyon

Meditasyon kısaca “derin düşünme” anlamına gelir. Kişinin iç huzur ve farklı bilinç halleri elde etmesini sağlar. Meditasyonunun çağımızda oldukça yaygın olan anksiyete semptomlarında etkili olduğu bilimsel olarak açıklanmıştır. Stresi azaltıp, iç huzuru arttırarak kendini ifade eder.

Meditasyon Nedir?

Meditasyon, oldukça kadim bir gelenek olarak karşımıza çıkar. Antik çağlardan itibaren evrilerek günümüze kadar gelmiştir. Meditasyon esas olarak çabasızlığa dayalı bir öğretidir. Kendi kendimize anda kalmayı öğrenerek farkındalığımızı yükselttiğimiz ve kendimizle yüzleştiğimiz bir deneyimdir. Bilinenin aksine; hiçbir şey hissetmeden, zihinsel bir boşluk hali içinde kalmayı hedeflemez. Bundan ziyade hislerimizi ve deneyimlerimizi yargılamaksızın, nötr bir bakış ile gözlemlemeyi hedefler. Meditasyon yapmaya başladığımızda ruhsal bir yolculuğa çıkarız ve hakiki benliğimizle bağlantı kurarız.

Meditasyon Yapmaya Nasıl Başlanır?

Meditasyona başlamak için öncelikle ciddi bir hazırlık aşaması gerekir. Meditasyon hem bedensel hem de zihinsel olarak bizi geliştiren ciddi bir uygulamadır ve faydalarını deneyimlemek için istikrar ve kararlılık gerektirir. Meditasyonda kimsenin yönlendirmesi olmadan zihnimizi özgür bırakmayı öğrenmemiz gerekir.

Nefes çalışmaları, sağlık açısından sunduğu pek çok faydanın yanı sıra meditasyona hazırlık için harika bir yöntemdir. Nefes, zihin ve beden arasındaki köprüdür. Nefese odaklanmak dağınık zihni sakinleştirir ve bedeni rahatlatır. Meditatif hale geçmeden önce kendi kendimize kalmamızı ve odağımızı güçlendirmemizi sağlar. Özellikle “zihnimi durduramıyorum, bir türlü kendimle baş başa kalamıyorum” diyorsanız nefes sizin için çok faydalı olacaktır.

Gün içerisinde meditasyon saatlerinizi belirleyerek kendinizi zorunlu hissetmeden ihtiyaç olarak yaptığınızı kendinize hatırlatabilirsiniz. Değiştirmek istediğiniz herhangi bir olumsuz yanınızı belirleyerek meditasyon yapma şeklinizi belirleyebilirsiniz. Meditasyon ile ilgili çeşitli etkinliklerde bulunarak kendinizi motive edebilirsiniz.

Serpil Yaşar‘ın Meditasyon ile ilgili diğer videolarına www.youtube.com/channel/UCdotjEQjZ2j-7jkUozIJqYw Youtube kanalından ulaşabilirsiniz.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyona ön hazırlık olarak öncelikle kişinin fiziki olarak rahat etmesi önemlidir. Örneğin kişinin çok tok veya aç olmaması, gerek zihni arındırmak için önemlidir. Meditasyon öncesi ılık bir duş almak, sonrasında rahat kıyafetler giymek, ortamı, kişinin konsantre olacağı şekilde hazırlamak (mum ya da tütsü yakmak, ışık miktarını ayarlamak gibi) önerilir. Dış uyarılardan mümkün olduğunca az etkilenmek için telefon bilgisayar gibi eşyalardan uzak durmak, başkaları tarafından rahatsız edilmeyecek sessiz bir ortam tercih edilebilir.

Meditasyonda pozisyon da önemlidir. Sandalyede veya yerde oturarak meditasyon yapılabilir. Yerde otururken altınıza minder alabilirsiniz. Oturarak yapılan meditasyonda dik ve 90 derece açıda olmak gerekir. Sandalyede otururken yere sağlam basmaya özen gösterilmeli, eller ve ayaklar birbirine paralel olmalıdır.

Meditasyon oldukça derin bir uygulama sürecidir. Ancak temelinde basit bir esasa dayanır. Gözlerinizi kapatın, düşüncelerinizi değiştirmeye çalışmadan 3 ya da 5 dakika kendinizle baş başa kalın. Bu sırada pozitif olmaya çalışmayın. Kendinizi iyi hissetmeye gayret etmeyin. Ne hissettiğinizi ya da ne düşündüğünüzü değiştirmeye çalışmayın. Sadece kendi kendinize kalmaya odaklanın. Bu uygulama meditasyonun temelidir. Bunu hemen şimdi yapabilirsiniz! Gözlerinizi kapatın ve derin birkaç nefes alıp verin. Başka hiçbir şey yapmaya çalışmadan sadece ve sadece kendinizle kalın.

Meditasyonu öğrendikten sonra, gün içinde mümkün olduğu kadar kendi kendinize kalmalısınız. Bu süreç zarfında hiçbir şeyi değiştirmeye çalışmayın çünkü meditasyon çabasızca, kendinizle kaldığınız vakitlerdir. Başlangıçta sabah ve akşam minimum 15 dakika olacak şekilde devam etmeniz gerekir. Eğer bunu uygulamakta zorlanıyorsanız nefes çalışmaları yapmanız ve 3-5 dakikalık sürelerle başlamanız çok faydalı olacaktır.

Meditasyonun Faydaları

Düzenli yapılan meditasyonun insanı rahatlatmada önemli bir etkisi vardır. Nefes düzene girer, kalp atışları yavaşlar, vücut ve kaslar gevşemeye geçer. Kişi iç huzura ve neşeye daha rahat ulaşır. Meditasyon iç huzuru bulmaya yardımcı olduğu için kişinin daha sakin ve mutlu bir yaşam sürmesinde etkili olur. Psikolojik olarak rahatlama sağladığından kişinin yaptığı işlerden zevk almasına ve olaylara daha geniş bir açıdan bakmasına katkı sunar.

Meditasyonun en büyük faydalarından biri stresi azalttığıdır. Bu, birçok açıdan araştırılarak kanıtlanmıştır. Düzenli meditasyon yapmak, uyku kalitesini arttırır. Olumsuz bağımlılıklardan kurtulmada büyük fayda sağlar. Öz farkındalığı geliştirir. Fiziksel ağrıları kontrol etmeyi sağlayıp, bunun yanında azaltmaya yardımcı olur. Sosyal hayatını olumlu olarak etkiler. Yaratıcılığını arttırır ve güçlendirir. Böylece meditasyon hareketleri kişiyi her alanda pozitif olarak etkileyerek yaşamını dengeler ve mutluluğa yöneltir.

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon

Sadece sessiz bir ortamda bulunmak yeni başlayanlar için yeterlidir. Önemli olan bu çalışmaları alışkanlık haline getirmektir çünkü düzenli bir sistemde yapıldığında hayatınızda olumlu etkilerini görebilirsiniz.

  • Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız öyle oturun veya uzanın. Burada önemli olan omurganızın dik olmasıdır. Böylelikle nefes almanız daha kolay olacaktır.
  • Meditasyonda en önemli faktör nefestir. Farklı nefese teknikleri olsa da ilk etapta burundan alıp ağızdan verebilirsiniz. Nefesinizi olabildiğince doğal bir biçimde alarak sakince vermelisiniz.
  • Mümkün olduğunca tüm düşüncelerinizi yargılamadan, geçişlerine izin vererek sadece nefesine odaklanmalısınız. Bunun için odaklanmanızı güçlendirecek materyallerden faydalanabilirsiniz. Örneğin; karanlık ortam, tütsü, mum, müzik vb. 
  • Nefesiniz ile vücudunuzun uyum içinde olduğunu hissettiğiniz an, tüm düşüncelerinizden uzaklaşarak bunu yaklaşık 15 dakika sürdürmeye çalışabilirsiniz.  
  • Burada basit cümleler ile kendinize telkin verebilirsiniz. Örneğin “rahatla, sakin ol” gibi. 

Meditasyon Türleri Nelerdir?

Yönlendirmeli Meditasyon

Deneyimli uzman bir öğretmen tarafından yönetilen meditasyonlardır. Yönlendirmeli meditasyon sözlü rehberlik içerir. Yeni başlayanlar için önemlidir çünkü uygulamanın doğasını ve amacını öğretirler. Meditasyon sırasında ne yapacağını, nefesini nasıl sayacağını, nereye odaklanacağını adım adım açıklarlar.  

Vipassana Meditasyon

Vipassana’nın kelime anlamı “bakmak, seyretmek veya tanık olmak” demektir. Vipassana meditasyonu, en eski meditasyon tekniklerinden biridir. Kendini gözlem ve içebakış yoluyla kendi kendini dönüştürme yöntemidir. Kişinin his ve duyularını derinden inceleyerek gerçek doğasını anlamayı amaçlamaktadır. 

Samantha Meditasyon

Samantha meditasyon, zihninizi rahatlatmak ve kargaşadan bir süreliğine uzaklaştırmak için uygulayabileceğiniz bir meditasyon türüdür. Samantha meditasyonuyla zihninizi yatıştırabilir ve yaşamı daha berrak bir zihinle değerlendirebilirsiniz.

Transandantal Meditasyon

Transandantal meditasyon, dikkat dağıtıcı düşüncelerden kaçınmak, rahatlamak ve an içinde farkındalık durumunu yaratmak için kullanılan bir tekniktir. Transandantal meditasyon yapanlar, bu ritüel sırasında sıradan düşünme sürecini aşarak saf bir bilinç hâline ulaşabilir. Böylece meditasyon yapan kişi dingin ve rahat bir düzen içine geçebilir.

Çakra Meditasyon

Çakra meditasyonu, vücudumuzdaki enerjinin düzgün bir şekilde akışını sağlar. Burada amaç, bütün duyularımızı açık hale getirerek bilinçli bir şekilde uyanık hale gelebilmek ve enerjinin vücudumuzda rahatça gezinebilmesini sağlamaktır. Çakra meditasyonunu uygulayarak, vücudunuzun rahatlamasını, sağlık açısından sorunlu yerlerinizin düzelmesini sağlayabilirsiniz.

Yoga Meditasyon

Yoga, meditasyonu içine alan bir uygulamadır. Meditasyon ise yoganın 7. basamağını oluşturur. Meditasyonun amacı sakinleşmek ve dingin bir zihne kavuşmaktır. Bütün bu düşünceler de yoganın temel mantığını oluşturur. Yoga meditasyon, kişiye yaşamsal farkındalık sağlar. Odaklanma yeteneğini artırır. Konsantrasyon yeteneğini yükseltir. Yorgunluğu giderir. Ruhla olan bağın güçlenmesine katkı sağlar.

Zen Meditasyon

Zen meditasyon 7. yüzyıla kadar dayanır. Eskiden beri zihinsel yorgunluğu gidermek için en çok tercih edilen disiplinlerin başında yer alır. Ruhunuzu dinç ve temiz tutmak için bu meditasyonu deneyimleyebilirsiniz. Zen meditasyonu sayesinde insan ruhsal olarak arınır ve temizlendiğini hisseder. Bu meditasyonda dikkat edilmesi gereken ilk detay, doğru duruşu bulmaktır. Bu nedenle meditasyonun sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için duruşunuzu ayarlamanız gerekir.

Psikolojide Meditasyon

Meditasyonun bireyin ruh sağlığı açısından bireye katkı sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Meditasyon sırasında aslında birey sahip olduğu negatif düşüncelerden farkındalık kazanarak arınmayı amaçlamış ve bunu gündelik bir rutin şekline getirmeye başlamıştır. Meditasyon sayesinde bireyin stres düzeyi azalır. Hafızası gelişmeye başlar. Farkındalığı yükselir. Kişi daha sakin ve pozitif bir enerjiye sahip olmaya başlar. Depresyon düzeyinde azalma belirir. Kişiler arasında kurulan ilişkilerin güçlenmesinde yardımcı olur. Günlük yaşantımızın stresinden uzaklaştığımız bu süreçte meditasyonla, psikolojik anlamda iyileşme ve güçlenme yaşamaya başlarız. 

Meditasyonun Faydaları

Youtube Kanalım

Bir çok farklı alanda ki videolarım için Youtube kanalıma abone olabilir, videolarımı takip edebilirsiniz.