Değerli Olmak Değerli Hissetmek
Değerli Olmak Değerli Hissetmek

Değerli Olmak Değerli Hissetmek

DEĞERLİ OLMAK: ”Olmak” Kişisel Gelişimde kelime anlamıyla deneyimi yaşadığımız deneyimin içinde olduğumuz alandır. “Değerli Olmak” ise değerli olma duygusunu deneyimlediğimiz yani değerli olduğumuzu bildiğimiz farkında olduğumuz ve bunu hayatımızın her bölümünde yaşadığımız alandır. 

DEĞERLİ HİSSETMEK: Değerli olduğumuzu tüm benliğimizle hissettiğimiz bildiğimiz alandır. Değerli hissettiğimizde yanımızdaki kişiler de değer veririz. Bizim enerjimiz onları da sarar. Bizi değerli hissettiren kişiler ve olaylar bir bir hayatımıza girmeye başlar. Değerli hissettiğimizde zaten değerli olmuş oluruz.

NASIL DEĞER GÖRÜRÜZ?

Kişisel Gelişim sürekli değişim gösteren bir alandır. Değer konusunda da ilk bakacağımız yer değersizlik alanımızdır. Değersizlik alanımızla yüzleşmeden kendimizi değerli hissetmemiz zordur. Etraftan yakınlardan ilişkilerimizde değer görmek için kendimizle olan değer ilişkimize bakmamız gerekir.

Biz kendime ne kadar değer veriyoruz? Kendimizi ne kadar önemsiyoruz? Hayatımızda kendimiz kaçıncı sırada geliyor? Bizden önce gelenler var mı? Başkası kırılmasın, üzülmesin veya ayıplamasın diye kendimizden nerelerde vazgeçtik? Başkalarına evet diyerek kendimize hayır dediğimiz yerler ne kadar çok yaşamımızda? “Ben” diyebiliyor muyuz kolayca? Bu ve bunun gibi durumlarda kendi değerimizi yok saymış oluyoruz. Başkasını bizden daha değerli kılıyoruz. Biz kendimize değer vermiyorken bir başkasının bize değer göstermesini nasıl bekleyebiliriz? Biz kendimize değer vermiyorken çevremizden nasıl değer görebiliriz?

Değer görmek için öncelikle kendimize değer göstermek sonra da çevremize, yakınlarımıza, tüm canlılara ve dünyaya değer göstermek gerekir. Kendimizde değer verdiğimizde hayatımızdaki değer enerjisi yükselir ve çekim yasası gereği bizim hayatımıza, hem kendisine hem de çevresine değer veren kişiler gelir. Böylece biz de değer görmeye başlarız çünkü artık değer enerjimiz çok yüksektir. Kendi değerimizin farkındayızdır.

DEĞER GÖRMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

Önemli olan başkalarının size ne kadar değer verdiği değil,  sizin kendinize ne kadar değer verdiğinizdir. Peki, kendimizin değerini anlamak için ne yapabiliriz? Öncelikle kendimizi değerli olduğumuzu düşündüren ve hissettiren duygu ve düşüncelerimiz neler? Bu duygu ve düşünceler içsel mi dışsal mı? Bunları tespit etmemiz gerekiyor.  Eğer değer veya değersizlik  hissi kendi iç dünyamızdan  geliyorsa, değerli hissetmek için kendimizle barışık olma, kendimizi kendi konumumuzda  kabul etme,  olumlu özelliklerimizin değerini  düşünme gibi  içsel diyaloglarla yeniden bir çerçevelendirme yapabiliriz.

Değer görmek için öncelikle kendimize değer göstermemiz gerektiğinden söz etmiştik. Bunun için ise yapabileceklerimiz var. Şöyle maddeleyebiliriz:

  • Hayır demeyi öğrenmek: İçimizden gelmediği halde veya istemediğimiz halde, evet demek zorunda kaldığımız yerlerde artık yeni seçimler yaparak, hayır demeye başlayabiliriz. Bu kendimize evet demek olacaktır.
  • Zihnimizi değil kalbimizi dinlemek: Ruhumuz ne istiyor? Kalbimizden neler geçiyor? Otomatik yaşamaktan çıkarak gerçekten samimice kalbimizi dinlemek, ne istediğimizi bilmek ve buna göre hareket ederek yaşamaya başlayabiliriz.
  • Sınırlar çizmek: Yaşam alanımızda kendi kurallarımızı belirleyerek bunlara göre yaşamayabilir ve etrafımızın da saygı ve sevgi çerçevesinde bu kurallara uymasını talep edebiliriz.
  • Yargılamadan dinlemek: İnsanları oldukları gibi kabul etmek değerli bir alandır. Her kişinin yolu, yolculuğu, hayata bakış açısı, amacı farklı olabilir. Yargı işin içine girdiğinde sevgi, saygı ve değer alanı yok olur. O sebeple yargısız karşınızdaki dinlemek, anlama eğiliminde olmak ve ihtiyaç durumundaysa rehberlik etmek değer enerjisini yükseltir.
  • Bilgiyi paylaşmak: Paylaşmak değerlidir. Günümüzde bilgiyi paylaşmak kolaylığı da beraberinde getiriyor. Bilginizi sevgiyle ve katkı olarak paylaşarak değer alanınızı genişletebilirsiniz.
  • Ruhsal konulara önem vermek: Ruhunuza ferahlık, rahatlık ve huzur vermek için ruhsal konulara, kişisel gelişim alanına önem verebilirsiniz. Bu konularla ilgili bilgi akışı okuyarak ruhunuzu genişletebilir, değişim dönüşümle hayatınıza büyük katkı sağlayabilirsiniz.

ÖNEMLİ OLMAK MI DEĞERLİ OLMAK MI?

Önemli olmak anda o an yapılan işte ön plana çıkmak, çözüm bulma, sorun olarak görünen herhangi bir şeyi çözme yeteneğiyle ilişkilidir. O an bunu yapan kişi önemlidir. Yaptığı da önemlidir. Değerli olmak tamamen hayatınızın her anında her alanında değerli olma ve değerli hissetme durumudur. Değer enerjisinde olma ve yayma becerisidir. Değerli olan değerli hisseden ve etrafına da hissettiren kişi zaten önemlidir. Herkes böyle enerjili biriyle konuşmak, sohbet etmek veya aynı ortamda bulunmak ister. Bu kişi otomatik olarak önem kazanır.

Sık sık meditasyon yaparak içsel değerinizin farkına varabilirsiniz. Meditasyon size zihin sakinliği, netlik, hayatınızda nerde olduğunuz nereye doğru gittiğiniz gerçeğini görme gibi değerli konularda rehber olur. Böylece kendinize değer vermiş önemsemiş olursunuz. Yolculuğunuzu da değerli kılmış olursunuz. Ayrıca motivasyonunuzu yüksek tutarak hayatla barış içinde, mutlu ve huzurlu yaşayabilir, kendinize zaman ayırarak hayatınızı daha kaliteli hale getirebilir ve potansiyelinizi genişletebilirsiniz. Değer beraberinde önemi de getirir.

DEĞERLİ OLMAK İÇİN NE YAPMALI?

1-Bağımlılıklarınızı fark edin:

Bağımlılık enerji akışını kilitler ve hayatınızda blokaj yaratır. Kolayca bağımlı oluyor kendinizi bir şeye çabuk kaptırıyorsanız bunu hemen değiştirmeye başlayın. Öncelikle bağlılık sebebiniz nedir? Bağımlı olduğunuzda özellikle bir kişiye, sizi besleyen duygu ve düşünceler nelerdir? Bağımlı olduğunuz şey olmasa ne hissederdiniz? gibi sorulara içtenlikle cevap verin. Sorumluluk alın. Karşı kişi genelde aynadır. Sizde uyandırdığı duygular aslında ihtiyacınız olan ve içinizde eksik hissettiğiniz konulardır. Bu alanlara ışık tutun, yüzleşin ve enerjini dengeleyin.

2-Ne istediğinizi bilin net olun:

Ne yola gideceğini bilmeyen bir gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez. Siz denizde rotanızı çizmez ve sadece öylesine yolculuk yapacağım derseniz aslında rüzgar nereye ben oraya hedefini çizmiş olursunuz. Eğer ne istediğinizi bilmiyorsanız bilen kişiler tarafından daima kontrol edilirsiniz. Bu durum kontrol edilenin sorumluluk almamasından kaynaklanır. Öncelikle hayatınızda nasıl bir düzen istiyorsunuz? Kendinizi gerçekten iyi tanıyor musunuz? İsteklerinizi biliyor ve karşıya tam ifade edebiliyor musunuz?

Kendini tanıyan, güvenen, ne istediğini bilen insanlar kendi içlerinde ve toplum gözünde daha değerli olurlar. Değerli hissederler. Kendini tanımış, güçlü karakter oluşturmak istiyorsanız öncelikle iç dünyanızda neler dönüyor fark edin. Kimi gözünüzde ne kadar büyüttünüz, kime daha fazla fedakarlık yaptınız, kimler için sürekli taviz verdiniz bunları fark edin ve elemeniz gereken insanları hayatınızdan çıkarmaya başlayın veya mesafe koyun aranıza. Kendinizi fark ettikçe değerli olur ve toplum içerisinde değerli hissedersiniz. Hatırlayın, sizin kendinize verdiğiniz değer oranında başka insanlar size değer verir.

3-Hayatınızın sorumluluğunu alın:

Gözlerinizi kapatın ve içinize sorun: “Hayatımın sorumluluğu kimde? Ben bu sorumluluğu kime verdim? Hayatımda istediğim ve istemediğim şeylerin tek sorumlusu kim? Bu soruları sorun ve bırakın. Cevaplar size gelecektir. Bilmeniz gereken şudur ki: tüm sorumluluk yani hayatınızda olan olmayan istediğiniz istemediğiniz her şey sizin sorumluluğunuzdadır. Bir başkasını suçlamak, bir başkası yüzünden oldu demek karşı tarafa söyleyeceğiniz en ufak bir şey bu anlamda, yaşamınızın sorumluluğu almıyor bırakıyorsunuz demektir.

Her alanda her anlamda sorumluluğu üstlenmek sizi güçlendirir. Böyle kişiler toplum içinde fark edilirler. Konuşmasından oturuşuna davranışına enerjisine kadar anlaşılır. Değer görürler çünkü gücünü eline almış insanın yaydığı enerji çok parlaktır. Hayatınızda henüz sorumluluğunu almadığınız fark etmediğiniz alanlara bir göz atın ve yeni bir niyetle sorumluluğu üstlenin.

4-Enerjinizi koruyun:

Enerjiniz sizin yakıtınızdır. Enerjinizi gün içinde nerelere harcadığınıza bakın. Hayatınızı istediğiniz gibi şekillendirmede ve yaşamada bu enerjiye ihtiyacınız olacaktır. Enerjinizi gereksiz yerlere harcamak (dedikodu yaparak, negatif insanların yanında bulunarak, istemeden evet diyerek, tavizler vererek, kendinizi ifade etmeyerek, düzensiz beslenerek, amaçsız yaşayarak vb.) enerjinizi düşürür ve kendinizi bitkin yorgun hissetmeye başlarsınız. Kendinizi iyi, güçlü, mutlu ve değerli hissedemezsiniz.

Gün içinde enerjinizi yoklayın. Ne hissediyorsunuz? Şu an yaptığınız şeyden mutlu musunuz? Keyif alıyor musunuz? Kendinizle zaman ayırıyor musunuz? Hayalleriniz için bugün bir adım daha attınız mı? gibi sorular sorarak, mini meditasyonlar, nefes çalışması, yoga vb. yaparak enerji alanınızı hakkında bilgi sahibi olabilir ve enerji alanınızı güçlendirebilirsiniz. Bu, enerjinizi yüksek tutmanıza, motivasyonunuzu kolayca yükseltmenize, kendiniz iyi ve değerli hissetmenize ve kendinize öncelik vermeyi öğrenmenize ışık tutacaktır.

DEĞERLİ OLMAK İSTİYORSANIZ

Kişi, kendisine değer verdiği sürece karşısındaki insanlardan değer görebilir. Biz kendimizi sevdiğimiz ve saydığımız sürece diğer insanlar da bizi sevip sayabilir. Kendinize değer vermiyor, kendinize nasıl değer vereceğinizi bilemiyorsanız başkalarından bunu nasıl bekleyebilirsiniz? Öncelikle değeri, siz kendinize vermelisiniz. Kendi değerinizi bildikten sonra diğer insanların size verdiği ilgi ve değere artık eskisi kadar odaklanmadığınızı fark edeceksiniz çünkü kendi değerinizle mutlu, kendinizi eksi ve artılarınızla kabul ediyor ve seviyor olacaksınız.

Değerli olmak istiyorsanız, verdiğiniz sözleri tutun. Değer ve saygınlık kazanmak adına uygulayacağınız en önemli adımlardan birisidir. İnsanların zamanını boşa harcamayın. Başkalarının zamanının değerine saygı duyarsanız, bilin ki onlar da sizin zamanınıza saygı duyacaklardır. Dedikodu yapmayı bırakın. Hiçbir zaman, insanların yüzlerine söyleyemeyeceğiniz şeyleri arkalarından söylemeyin. Bahsettiğiniz kişileri sevmeseniz bile onlara saygı göstererek değer verebilirsiniz. Tevazu gösterin. Her zaman, doğru ve en iyi siz olamazsınız. Herkesten bir şeyler öğrenebilirsiniz. Gerçek değer, tevazu göstermeyi anlamaktan gelir. İlham verin. Arzularınızı ve hedeflerinizi dışa vurmaktan çekinmeden, insanlarla konuşarak onlara ilham kaynağı olabilirsiniz. Dinlemesini bilin. Bazen susmalı ve sadece dinlemelisiniz. Sonu gelmeyen konuşmalar ve insanların konuşmalarını bölmek değersizlik alanını besler. Gerçekten insanları dinleyin ve onları anlamaya çalışın. İnsanları önemseyin. İnsanlara karşı nazik olmaya başlayabilirsiniz. Hayatınızdaki, çevrenizdeki, iş yerinizdeki ve evinizdeki insanlara önem verin. İnsanlara önem vermek, onlarla empati kurmak, endişelerini görmek, sizin değer kazanmanız ve değerli olmanız için oldukça etkilidir.

Olumlu yönlerinizi fark edin. Olumsuz yönlerinize odaklanmak olumlu yönlerinizi görmezden gelmeye hatta onları yok saymaya sebep olur. Şimdi elinize bir kağıt kalem alıp, kendinizde sevdiğiniz özelliklerinizi, hayatta başarılı olduğunuz şeyleri, yeteneklerinizi ve hayattaki kazanımlarını 10 madde halinde yazabilirsiniz. Bu sayede aslında olumlu yönlerinizin de olduğunu, yeteneklerinizi ve başarılarınızın da olduğunu fark edeceksiniz. Çevrenizi düzenleyin. Çevrenizde size değer veren kişiler ile daha çok vakit geçirebilirsiniz. Onların sizinle ilgili gerçekten olumlu fikirleri olduğunu kabul edebilir, sizi değersiz hissettiren, sizin değerinizi küçümseyen, motivasyonunuzu düşüren ve sürekli olumsuz şeylerden bahseden kişilerle az zaman geçirmeye çalışabilirsiniz. Sevdiğiniz işlere daha çok yoğunlaşın. Sevdiğiniz işlere daha çok yoğunlaşmak, ruhunuzu besleyecek ve olumlu hislerle dolmanızı sağlayacaktır. Kabullenin. Korkularınızı, başarısızlıklarınızı, yapamadığınız şeyleri, hatalarınızı kabullenmeye başlayabilirsiniz. Bu, insan olmanın doğasında vardır. Hepimizin başarısız olduğu veya olabileceği birçok şey vardır. Hepimizin yapamadığı şeyleri olmuştur ya da olacaktır. Bunları kabullenmek ve bunların kendimizi sevmemize, değer vermemize engel olmadığını bilmek bizi özgürleştirir. Değer duygumuzu yükseltir.

En önemlisi ise, bizim kendimizle nasıl konuştuğumuz ve kendimize nasıl mesajlar verdiğimizdir. Kendine değer veren kişi, yaşamını da ona göre şekillendirir. İyiye layık olduğunu bilir ve hayatına da, başkalarının hayatına da özenli davranır.